Direct telefonisch contact: +31 20 589 16 80

Cultuurhuis Rode Hoed in drie tegenstellingen

Verscholen achter de gevels van drie statige grachtenpanden aan de Amsterdamse Keizersgracht, bevindt zich één van Amerpodia’s vier cultuurhuizen: Rode Hoed. Deze grootste voormalige schuilkerk van Nederland wordt vaak geassocieerd met politieke debatten, tv-opnames van Sonja Barend en Collegetour. Maar in dit cultuurhuis met haar rijke geschiedenis liggen verborgen mogelijkheden. Beleef de veelzijdigheid van Rode Hoed in de drie tegenstellingen die we in dit blog voor je op een rijtje zetten!

Ouderwetse debatlocatie versus Cubaanse nachtclub

Rode Hoed als locatie voor politieke, culturele en maatschappelijke debatten; zo staat dit cultuurhuis veelal bekend. Van 1997 tot 2005 werd het live debatprogramma ‘Het Lagerhuis’ elke zaterdagavond uitgezonden vanuit de kenmerkende Oosterhuiszaal, met haar houten zuilen en opvallende balkons. En wellicht herinner je je nog het gearrangeerde ‘Rutte versus Baudet debat’ dat er in mei 2019 plaatsvond, of het ‘RTL de Rode Hoed Debat’ van februari 2017.

Hoewel al deze debatten door de jaren heen flink wat stof hebben doen opwaaien, is zo’n debatopstelling nu niet de meest spannende vorm van entertainment. Je zou haast gaan denken dat het een stoffige bedoening is, daar in de Rode Hoed. Hoe anders zag dit huis eruit tijdens de internationale Bacardi Cocktail Competition. Een druisende feestmassa waande zich in een bruisend sensueel Cuba, dansend op indringende beats, genietend van de ene na de andere exotische cocktail. Stel je dit alles voor met op de achtergrond de zeventiende-eeuwse elementen van de voormalige schuilkerk, waaronder het authentieke orgel, inclusief een enorme cocktailbar voor het kansel. Een groter contrast houd je bijna niet voor mogelijk!

Rustige praat-programma’s versus zinderende modeshow & diner

Van ‘Sonja op’ tot ‘Het Lagerhuis’ en zelfs Paul Witteman’s ‘De Meesterwerken’: allemaal werden zij opgenomen in de mediagenieke Oosterhuiszaal, in het hart van het pand. Met als setting een tafel in het midden, gasten eromheen en het publiek in de nissen en op de twee balkons. Maar Rode Hoed heeft zoveel meer kanten! Picture this: meerdere ronde tafels in de zaal met daaraan dinerende gasten en hier tussendoor een zintuigen prikkelende modeshow. Van tv-studio tot uitgedoste galadiner locatie; het bewijst maar weer eens de (onontdekte) veelzijdigheid van de Rode Hoed.

Vergane glorie versus extravagantie

“Vergane glorie, die schuilkerk.” Je zou het bijna zeggen als je hoort dat Rode Hoed een monumentaal pand is en de grootste schuilkerk in zijn soort. Maar al die authentieke elementen zijn alles behalve vergane glorie: we hebben juist het pand in ere herstelt met een renovatie in 2019. Mocht je nog niet overtuigd zijn van het tegendeel, dan volgt hier het absolute sluitstuk: de House of Animals Awards, met het motto ‘We Inspire Change’. En inspirerend was het zeker toen de House of Animals Awards werden uitgereikt in dit cultuurhuis. Markante BN’ers, sommige in gezelschap van hun trouwe viervoeter, genoten van een bezielde avond die helemaal in het teken stond van dierenwelzijn. Verschillende mediaproducties die in het afgelopen jaar op bijzondere wijze aandacht schonken aan dierenwelzijnskwesties vielen in de prijzen.

Naast deze serieuze noot, werd er ook plezier gemaakt onder het genot van een vegetarisch hapje, een drankje en een dansje tijdens de afterparty. Een event waarover nog lang werd nagepraat en dat is precies wat wij als Amerpodia met de Rode Hoed voor ogen hebben.

Oneindig veel mogelijkheden

Dat de Rode Hoed oneindig veel mogelijkheden heeft naast waar ze algemeen om bekend staat, dat is wat we met dit blog willen aantonen. Wist je trouwens ook dat wij de experts in huis hebben om full service te leveren bij jouw event? Van catering tot productie, van parkeerservice tot kaartverkoop; onze experts verzorgen alles tot in de puntjes.

Imke

Sales & Events Manager

Wil je zien wat Rode Hoed te bieden heeft?

Neem contact met ons op. Ik plan graag een rondleiding met je in!