Direct telefonisch contact: +31 20 589 16 80

Rondje van de zaak | Terugblik 6 mei: Cultuur in tijden van Corona

Live vanuit Felix Meritis: #rondjevandezaak! Een twee wekelijks programma, makkelijk te volgen vanuit huis. Deze rondetafelsessie is live te volgen vanuit Felix Meritis, gehost door de inspirerende professional: Robert Daverschot.

In de livestream van afgelopen woensdag 6 mei werd besproken hoe het virus Covib-19 de cultuur(sector) beïnvloedt. Het kabinet heeft 300 miljoen euro extra uitgetrokken voor deze branche maar is dit wel voldoende? Hoe blijven kunstenaars, artiesten, theaters en musea toch doordraaien in deze tijd? Dit bespraken we met vier vakmensen uit de cultuurbranche.

Afgelopen maandag 4 mei kreeg de dodenherdenking een compleet andere lading. De Nieuwe Kerk bevatte 1200 lege stoelen en met z’n allen keken we de uitzending live via de tv. Toch wist Sjors van der Panne, de zanger die tweede werd bij The Voice of Holland, zijn bijdrage te leveren op een wel heel speciale manier. ‘’Er stond een live bijeenkomst gepland op 19 april op het kampterrein Amersfoort ter ere van de Tweede Wereldoorlog. Ik zou een aantal liedjes zingen met een koor en orkest van nabestaanden. Met wel 130 mensen zouden we aanwezig zijn. Als alternatief hebben we de hele ceremonie begin april apart opgenomen. Ik was op locatie in beeld en het koor en orkest is individueel via Zoom erin geprogrammeerd. Het was ontzettend goed geregeld en een werkelijk succes.’’

Jonne ter Braak ziet dat ook bij kunstenaars en theaters de creativiteit erg opbloeit. Jonne is programmeur van de 4 cultuurhuizen onder naam van Amerpodia: Rode Hoed, Felix Meritis, Compagnietheater en De Nieuwe Liefde. Jonne: ‘’Veel makers experimenteren met de vraag hoe hun kunst iets kan bijdragen aan de hedendaagse vormen. Je mist namelijk het samenkomen en iets analoog ervaren. Een mooie oplossing vind ik het Noord Nederlands Toneel die een compleet virtueel theater heeft opgezet. Het is een website waarbij je naar de bar, de lobby en naar voorstellingen, die elke dag worden gegeven, kan gaan. Dit wordt met 9 camera’s gefilmd waardoor je de artiesten echt van dichtbij kunt zien. Je kunt elkaar voor meer interactie ook nog zien via Zoom. Hierdoor zie je dat de mogelijkheden toch best groot zijn.’’ Tom de Smet, algemeen directeur van het mediamuseum Beeld en Geluid in Den Haag: ‘’Veel musea en culturele instellingen zijn zichzelf weer aan het herontdekken als een soort startup. Zo worden veel rollen losgelaten. Ik merk ook binnen mijn team dat we onze talenten nu veel breder inzetten. Mensen die veel voor facilitaire zaken deden, komen nu met interessante informatie, ideeën en initiatieven. Dat is leuk om te zien.’’

Maar hoe staat het met de subsidie vanuit het kabinet? Martine Willemsen, Hoofd Sponsering van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam: ‘’De 300 miljoen die de minister beschikbaar stelt komt uit haar eigen begroting. Dat is dus niet ‘extra’ geld wat naar de culturele sector gaat. Andere posten zal ze daarom daarop moeten korten. Wij zijn helaas niet rijksgesubsidieerde musea. Dat betekent dat zowel Hermitage Amsterdam als De Nieuwe Kerk tussen wal en schip vallen. Dit maakt de situatie erg moeilijk.”

Wil je meer weten over de sprekers en hun achtergrond? Hier zetten we iedereen nog even op een rijtje:

Tom de Smet

Tom de Smet is algemeen directeur van het mediamuseum ‘Beeld en Geluid’ in Den Haag. Voorheen was hij Hoofd Archief bij het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Tom de Smet heeft veel ervaring in de audiovisuele en creatieve sector. Zo heeft hij bij verschillende nationale en internationale organisaties gewerkt waaronder Pordenone Silent Film Festival in Italië en Haghefilm in Amsterdam.

Sjors van der Panne

Sjors van der Panne is zanger en won bekendheid bij het grote publiek nadat hij tweede werd bij The Voice of Holland. Hij won in 2008 de publieksprijs tijdens het Concours de la chanson. Daarnaast heeft hij twee albums uitgebracht genaamd ‘Één nacht’ en ‘Met elkaar’. ‘Met elkaar’ deed het zo goed dat het wekenlang hoog in de albumhitlijsten stond. Verder stond het record in 2018 op 12 uitverkochte concerten.

(Tom de Smet links, Sjors van der Panne rechts)

Jonne ter Braak

Jonne ter Braak is Senior Programmeur Kunst bij Amerpodia B.V. waar Compagnietheater, De Nieuwe Liefde, Rode Hoed en Felix Meritis onder vallen. Daarnaast heeft Jonne veel ervaring als dansdocent, producent van evenementen en als programmamaker binnen en buiten de kunstsector. Hier vallen evenementen als ‘De Nacht van Kunst en Wetenschap’ en ‘Holland Festival’ onder.

Martine Willemsen

Martine Willemsen is Hoofd Sponsering bij De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam. Ze studeerde af aan het Philadelphia Museum of Art en was voorheen werkzaam bij Gassan Diamonds en De La Mar theater in Amsterdam.

(Jonne ter Braak links, Martine Willemsen rechts)

Kijk de livestream terug via link op YouTube!