Questions? Give us a call: +31 20 589 16 95

Felix Meritis bíjna uit de steigers

De laatste fase van de verbouwing is voor Felix Meritis aangebroken: het pand zal in het voorjaar van 2020 weer open zijn voor publiek. We fietsten richting de Keizersgracht om projectleider Krista Samson te ondervragen over de renovatie.

Hi Krista! Als projectleider bij Amerpodia, ben jij verantwoordelijk voor de verbouwing van Felix Meritis, een prachtige taak. Wat is jouw rol bij de verbouwing?

Ik ben als projectleider namens Amerpodia verantwoordelijk voor de coördinatie van de renovatie. Er zijn veel belanghebbenden bij Felix Meritis, maar aangezien Amerpodia de culturele programmering en commerciële verhuur zal voorzien, zijn wij de ‘eindgebruiker’. Aan mij de taak om ervoor te zorgen dat alles wat wij straks nodig hebben, zal worden meegenomen tijdens de renovatie. Een leuke uitdaging waarbij ik bijvoorbeeld al flink wat jaar mag bemiddelen tussen de bouwdirectie en de architecten. Daarnaast ben ik met mijn team verantwoordelijk voor de opstart van Felix Meritis.

Kan je vertellen waar je op dit moment mee bezig bent?

Op dit moment zijn we druk bezig om de laatste keuzes te maken voor het meubilair en het finetunen van de theatertechniek. Daarnaast moeten we een keus maken voor de digitale schermen die we gaan gebruiken en is het zaak dat maatwerk als mobiele biertaps worden gemaakt. Wist je bijvoorbeeld dat we nu ook al moeten nadenken over een goede oplossing voor de garderobe? Daarnaast maak ik de planning voor het inhuizen. Inhuizen is het gereed maken van het pand tussen de bouwkundige oplevering en de ‘echte’ oplevering. Een belangrijk aspect voor mij is om bij deze planning zowel de architecten als de bouwdirecteur op één lijn te krijgen over de oplevering. Waar ik vandaag mee bezig ben? Op dit moment wordt de keuken geplaatst en de Concertzaal wordt deze week voorzien van een akoestisch plafond. 

Wat komt er veel kijken bij zo’n renovatie. Wat is een tip die je aan iedereen die een monumentaal pand gaat renoveren zou willen meegeven?

Begin vroeg genoeg met nadenken over de functie van het pand en zorg ervoor dat hoe jij het pand gaat gebruiken, kenbaar is bij de architecten! Bij Felix Meritis was het bijvoorbeeld belangrijk om de theatertechniek te integreren in de plannen voor de algemene techniek. Oh! En hou ook een flinke portie goede moed en geduld paraat. De realiteitszin dat in een monumentaal pand niet alles kan, is ook zeker niet overbodig. Probeer flexibel te zijn in de wensen die je hebt voor de verbouwing.

Kan je een tipje van de sluier oplichten, wat kunnen we verwachten van Felix als het af is?

Felix Meritis heeft straks prachtige, nieuwe, moderne zalen zonder de historische elementen te verliezen. Maar er zijn ook heel wat high end technische faciliteiten. Zo is er in iedere zaal een HD-beamer aanwezig, beschikken alle zalen over de nieuwste Meyer Sound speakers en hebben we in de drie grote zalen (Concertzaal, Shaffyzaal en Zuilenzaal) een bijzonder lichtplan met theaterverlichting, waardoor iedere setting mooi en sfeervol wordt. Alles is gerenoveerd met respect voor de historie van Felix Meritis. We wilden de prachtige uitstraling die het gebouw al had behouden, en dat is gelukt in alle 7 grote zalen en ook in de kleinere ruimtes.
Een leuk weetje: we hebben de vroegere backstage ruimtes opgeknapt, waardoor deze nu de juiste uitstraling hebben voor een vergadering of private diner. Er is veel onderzoek, tijd en liefde gestoken in het optimaliseren van de akoestiek in de verschillende zalen. Zo hebben we ook het geluidsoverlast tussen de verschillende zalen en in het trappenhuis weten te verminderen. Een punt waar ik zelf erg trots op ben: dat bijzondere stalen trappenhuis wat het zo goed deed op meerdere foto’s? Die is behouden, maar wel verplaatst naar het trappenhuis aan de andere kant van het pand.

Van akoestiek tot technische faciliteiten… Felix Meritis heeft nogal wat te bieden straks. Waarom is dit volgens jou dé locatie voor je evenement in 2020?

Ik denk dat Felix Meritis heel veelzijdig is. Er zijn zalen die een strakke zakelijke uitstraling hebben en zalen waarbij de creativiteit geprikkeld wordt door de artistieke uitstraling. En we hebben klassieke zalen, die nog steeds mooi passen binnen het tijdsbeeld waarin ze zijn gebouwd maar nu ook aansluiten bij de huidige technische en facilitaire wensen. We hebben ook goed gekeken naar de kleinere ruimtes, waardoor een tal van break-out rooms te creëren zijn. Daarnaast hebben we straks een geweldig restaurant, wat als inspiratiebron zal dienen voor de catering in onze zalen.

Laatste vraag, dan laten we je weer aan het werk gaan. Op welk punt van het nieuwe Felix Meritis ben jij het meest trots?

Meerdere; de Felix Foyer is prachtig, dit is een extra ruimte die we vroeger gebruikten als kantoorruimte. Dit is een prachtige verblijfsruimte geworden met een vaste bar en daklichten waardoor het heel licht is. De Teekenzaal herken je niet meer terug; dit is ook een hele mooie lichte zaal geworden. Ik ben zelf het meest benieuwd naar het eindresultaat van de Shaffyzaal, die zaal wordt spectaculair anders met een hele bijzondere kleurstelling. Maar hier zijn ze nog druk bezig met de wandafwerking, dus het eindresultaat hiervan is voor mij ook nog spannend.

Krista

Projectleider bij Amerpodia

Wil je meer weten over Felix Meritis of uitgenodigingen ontvangen voor exclusieve evenementen rondom de renovatie?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!