Direct telefonisch contact: +31 20 589 16 80

CASE: ADE in Felix Meritis

Amsterdam Dance Event PRO conference

Wie?

Het Amsterdam Dance Event is dé internationale conferentie voor elektronische muziek en tegelijkertijd een dancefestival en netwerkevent voor de wereldwijde muziekindustrie. Een jaarlijks terugkerend evenement met in 2020 de 25e editie.

Wat?

Met zo’n half miljoen bezoekers ieder jaar zet ADE onze hoofdstad als kloppend hart van de elektronische muziek op de wereldkaart. ADE bestaat grof gezegd uit een dag- en een nachtprogramma, met het conferentiegedeelte in Felix Meritis en het nachtprogramma op allerlei locaties in de stad. COVID-19 zorgde ervoor dat de jubileumeditie op een heel andere manier georganiseerd moest worden dan in eerste instantie gepland.

“We kwamen er vlak na de lockdown wel achter dat het helemaal anders moest. Daarna kwam er een hele periode dat het lastig sturen werd. Eigenlijk wist niemand wat er in oktober wel en niet zou kunnen. In juni hebben we toen besloten dat we een online first benadering zouden doen. Bijna tot de dag voor livegang hadden we nog zo’n 50 seated live events staan, die we op het laatste moment moesten cancelen”, vertelt de duo-directie, bestaande uit Meindert Kennis en Jan Willem van de Ven.

Wanneer?

21-25 oktober 2020

Waar?

Felix Meritis

Doel

“Voor het festivalgedeelte wilden we het gevoel creëren dat er zoveel te zien en te doen is dat je altijd het idee hebt dingen te missen. Net als op een echt festival word je van de ene content in het andere ondergedompeld. Voor de conferentie wilden we niet alleen kennisdeling centraal stellen, maar ook persoonlijk contact faciliteren en ervoor zorgen dat we de connectie tussen mensen konden maken.”

ADE in Felix Meritis Trappenhuis - Tim Buiting
ADE in Felix Meritis Trappenhuis – Tim Buiting

Uitdagingen en oplossingen

 • Felix Meritis was al jaren het ADE-festivalhart en de renovatie was precies op tijd klaar om in 2020 de jubileumeditie van ADE te hosten. “Het pand is supermooi en ik kan niet wachten om het volgend jaar tijdens ADE in volle glorie te zien”, laat Meindert weten.
 • Ondanks dat er nu geen publiek aanwezig was straalde het pand wel de sfeer ADE uit. De branding met de gele blokken kwam overal in Felix Meritis terug. “Het klopte helemaal, je kreeg meteen het ADE-gevoel. Dat heeft iets heel moois.”
 • Er speelde een groot aantal onzekere factoren. Meindert: “We moesten omschakelen vanuit de expertise naar een soort tv-productie. Niemand had eerder een tv-productie gedaan. Daarom zijn we extra trots dat we het voor elkaar hebben gekregen.” Een deel van de techniek werd door Felix Meritis gefaciliteerd.
 • Voor het festivalgedeelte is een platform gemaakt met overweldigend veel content, dat op een ongeorganiseerde manier werd gepresenteerd. “We hebben de bezoeker niet bij het handje genomen en dat zorgde er juist voor dat je het gevoel had overspoeld te worden.”
 • Het conferentiegedeelte stond achter een betaalmuur en bood een LinkedIn-achtige omgeving met netwerkmogelijkheden en vacatures. en
 • Eén van de hoogtepunten was het integrale online panelgesprek met Martin Garrix, Timbaland en David Guetta. In de productie bracht dit heel wat spanning met zich mee, maar uiteindelijk ging dit helemaal goed.

Resultaten

De jubileumeditie van ADE was ondanks alle beperkingen door COVID-19 een succes. Zo’n 3000 professionals maakten onderdeel uit van het online conferentieplatform. Per dag werden 5 a 6 gesprekken, keynotes en masterclasses opgenomen. Drie dagen lang was er tussen 13:00 en 20:00 een livestream vanuit de Zuilenzaal in Felix Meritis.

Ook volgend jaar wordt uitgegaan van een online first benadering. Meindert: “Zeker het registreren van de panelgesprekken in Felix Meritis waren we heel trots op en dit zouden we volgend jaar wel weer willen doen. Niet alleen omdat het zo tof is, maar ook om mensen die uit de rest van de wereld komen en niet zo makkelijk even een weekje naar Amsterdam kunnen komen, onderdeel te laten zijn van ADE.”

Korte feiten

 • 3 dagen vol opnames en live-uitzendingen
 • Volledig audiovisueel pakket, studio setting met 4 camera’s
 • Duizenden online deelnemers
 • Pand geheel ADE-branded
 • Gehele dag catering voor de crew

Brechtje

Sales & Events Manager

Wil je een evenement bij ons organiseren?

Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.